Pavilion for the Blind


This pavilion was an outcome of the Material Studio ’14 conducted at Faculty of Design, CEPT University (Centre for Environmental Planning and Technology), Ahmedabad, IN. It is an experimental structure designed and built by second year students of the School of Interior Design at the University.

The purpose was to teach a new material and technology as well as to impart the understanding for developing differential forms using digital and parametric methods. CNC (Computer Numerically Control) milling and routing methods were taught to craft forms in plywood and MDF (Medium Density Fibre) boards.

Studio projects are approached as life like projects so the purpose was to develop a full scale usable form and hence instead of developing an ostentatious model, tactile patterns were used to create a usable form that could serve a meaningful purpose. While brain storming, we realised that the blind have only two sources of communication; one is the dotted tiles and the other is Braille. So we decided to create a leisure space for their recreation. The form referred as pod  was built of interlocked sheets and installed in the atrium of a business complex with a cafeteria on the ground floor. The concept was to develop a public tactile aquarium experience for the blind.

This pod has a curvilinear pattern to facilitate tactile navigation along the periphery. To bridge the gap between the blind and aquatic life forms, textures of coral reef and other aquatic life forms were crafted over the cladding. The pod houses a complete range of furniture which was also developed by the students.

Featured on:

The Hindu: Helping the Visually Impaired

Times Of India: Cept designs pavilion the blind can bank on

Dna: Ceptians bridge divide between blind & aquatic life